FIEC
КСБ
За нас
Органи на управление
Регистър
Секции
Членство
Международна дейност
Проекти
Контакт с нас
Инфо център
Обществени поръчки
Мониторинг
Общ. поръчки - Германия
Нормативна база
Класации
Тристранно сътрудничество
Полезни връзки
Видео рубрика на КСБ
СОЛВИТ
Търсене
Отзиви в медиите от пресконференцията на председателя на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов PDF Печат Е-мейл

Информационна агенция КРОСС

Глосов: 1100 строителни фирми са отпаднали от регистъра, но има нови 400

София /КРОСС/ Преди шест месеца се очакваше, че ще отпаднат 1000 - до 1500 фирми. Нашата камара е най-голямата национално представена браншова организация регистрирана със закон. На 30 -ти септември изтече срокът по процедурата "Годишно потвърждаване" на фирмите в Централния професионален регистър на строителите /ЦПРС/. Отпаднали са 1100, но са регистрирани нови 400. В момента числото на строителните фирми е около 4000. За наша радост мнозинството от фирмите остават на пазара. Това съобщи на пресконференция инж. Светослав Глосов - председател на Камарата на строителите в България.

По думите му, регистрирането на нови фирми означава, че има движение в бранша. Той допълни, че наблюденията на камарата са, че регистърът се чисти главно от т.нар. конюнктурни фирми. инж. Иван Бойков - изпълнителен директор на Камарата допълни, че по-голямата част от отпадналите фирми са от София. От бранша не са отпаднали големи строителни фирми. Има такива, които преминават в по-висока категория, т.е. разширяват дейността си. Глосов каза още, че фирмите се преориентират и към друг вид строителство, което е свързано с очакванията, че ще има приток на евросредства - към инфраструктура. Председателят прогнозира, че и тази година ще продължи спадът на строителство. Глосов съобщи още, че през втората половина на тази година има оживление на жилищното строителство, макар че е малко. Ръст на строителството има в областта на транспорта, което ще продължи и през следващите години. Друго направление, в което очакваме развитие са изграждане на обекти за земеделските райони по европейски оперативни програми, големи енергийни обекти, допълни председателят на камарата.

Той направи и кратък отчет на свършеното през първите 100 дни от избирането на новото ръководство на Камарата на строителите в България. "Сериозен въпрос беше разплащането на държавата към фирмите. Процесът тръгна бавно, но вече текат разплащания. Към 20 октомври са реализирани над 96 млн. лв. плащания. Подадените заявления от страна на строителните фирми са 698 на брой. Стойността на издадените цесии е над 100 млн. лв. по постановлението на МС за разплащанията с фирмите", каза инж. Глосов. Той коментира още: "Нашият бранш не е излязъл още от кризата и дори не е тръгнал да излиза от нея. Надявам се това да се усети през пролетта на следващата година. УС може да отчете ползотворни резултати през тези 100 дни".

Като успех Глосов посочи приетото постановление на МС за разплащане със строителните фирми и съобщи, че в момента камарата води битка с промени в Закона за автомобилните превози. "Има скандални текстове и камарата е реагирала със специални становища. Принципна позиция е, че трябва да се облекчават строителните фирми, а не да се товарят допълнително. Това се споделя и от министър Плевнелиев. Ще настояваме позицията на бранша да бъде взета под внимание при гласуване на закона", декларира Глосов.

Председателят на Камарата на строителите в България съобщи, че ръководството е осъществило среща с българския еврокомисар Кристалина Георгиева, на която са обсъдени въвеждане на правила за работа на строителните фирми и за реакции при бедствия и аварии. На среща с НАП са обсъдени проблемите, свързани с работата на строителни фирми в сивия сектор. "Фирми, които не са вписани в регистъра подбиват цената и има нелоялна конкуренция. За съжаление има възложители, които предпочитат да работят с такива фирми. Камарата на строителите е единствената която има подписано споразумение за работа с НАП, за да се работи по контрол на строителните фирми", каза Глосов.

Представители на камарата са имали и среща с Европейската организация на строителите. Българската камара ще бъде домакин на следващия конгрес, като тема ще бъде инвазията на строители от трети страни в Европа, стана ясно още на пресконференцията.

По време на срещи в Йордания с министъра на строителството и Инвестиционния борд на Йордания са обсъдени възможностите, които предоставя тази страна за български строителни фирми. Малко трудно български фирми биха намерили работа като изпълнители, но има възможност за инвестиции, коментира инж. Светослав Глосов.

Той прогнозира тежка зима и допълни "надяваме се на обнадеждаваща пролет". В края председателят на камарата пожела за утрешния празник на строителите да не губят своя оптимизъм.

 

 

Dnes.bg

Кризата в строителството остава. 1100 фирми отпаднаха от регистъра
 
1100 фирми са заличени от Централния професионален регистър на строителите към октомври тази година.

Това съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. По думите му заличените компании не са подали годишното потвърждение в регистъра. Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София.

Продължава процесът на "изчистване" от конюнктурните фирми, създадени през 2006–2008 г. по времето на бума на жилищното строителство, обобщиха от ръководството на камарата.  От бранша не са отпаднали големите строителни компании. Към момента в сектора са заети 142 000 души. За сравнение към края на 2008–2009 г. общият им брой е бил 263 000 души, по данни Камарата на строителите. Оттам коментираха, че отпадат най-вече хората с ниска квалификация.

Светослав Глосов коментира, че браншът не е започнал да излиза от кризата, но изрази надежда положителна тенденция да се усети през пролетта на 2011 г.

Очаква се спадът в обема на строителството тази година да е с 20% спрямо миналата. През 2009 г. спадът беше 68 на сто спрямо 2008 г.
Минимално оживление се наблюдава при жилищното строителство. Ръст има в изграждането на пътища.

От камарата коментираха, че фирмите се преориентират към инфраструктурно строителство, защото очакват приток на европейски средства през следващите години.

Сред перспективните сектори са големите транспортни проекти, инфраструктурата в малките населени места, еко- и енергийните обекти.

Само по проекта за АЕЦ "Белене" се очаква да бъдат разкрити над 15 000 работни места.

 

 

БГНЕС

Кризата ”изчистила” 1100 строителни фирми

Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София

1100 фирми са заличени от Централния професионален регистър на строителите към октомври, съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Фирмите не са подали годишното потвърждение в регистъра, предаде БТА.

Новорегистрираните компании са 414. Общият брой на регистрираните строителни фирми е 4072.

Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София.

По данни за края на 2008-2009 г. общият брой на заетите в сектора е бил 263 000 души, а сега са 142 000. Отпадат главно хората с ниска квалификация.

Според ръководството на камарата продължава процесът на "изчистване" на регистъра от конюнктурните фирми, създадени през 2006-2008 г. по времето на бума на жилищното строителството.  От бранша не са отпаднали големите строителни фирми. По думите на Глосов браншът не е тръгнал да излиза от кризата, но изрази надежда излизането да се усети през пролетта на следващата година.

Повече от 20% ще е спадът на обема на строителството тази година спрямо миналата. През 2009 г. спадът беше 68% спрямо 2008 г. Минимално оживление тази година има при жилищното строителство. Ръст на строителството има в изграждането на пътища. Сред тенденциите в бранша ръководството на камарата открои преминаването на строителните фирми към по-висока категория по отношение на увеличаване на числен състав и дълготрайни активи.

Компаниите се преориентират към инфраструктурно строителство, защото очакват в подобни проекти приток на европейски средства през следващите години.

Към 20 октомври държавата е изплатила на строителния бизнес над 96 млн. лева за извършени, но неразплатени дейности,  каза още Глосов.

Предстоящите плащания към бранша чрез Българската банка за развитие са за над 40 млн. лв., като най-много от тях са от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Последните два-три месеца много фирми не са кандидатствали да получат вземанията си от държавата чрез банката, защото най-вероятно искат да ги получат в пълен обем, а не както е предвидено - със 7% по-малко, отбеляза Глосов.  Той обаче подчерта, че нито в този, нито в следващия бюджет на държавата не са предвидени средства за изплащане на стари задължения на държавата към фирмите.

Преди дни "Файненшъл таймс" публикува мнение на анализатори на бизнеса с недвижими имоти, според които не се препоръчва на инвеститорите да влагат пари в имоти в българските морски и планински курорти тъй като са вече  презастроени .


Profit.bg

С. Глосов: Строителният бранш все още не е излязъл от криза

„Строителният бранш все още не е излязъл откризата, дори не е тръгнал да излиза," коментира инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, по време на проведена днес пресконференция.

Със старта на големите инфраструктурни проекти, които се очакват, е възможно положението да започне да се подобрява, като това би могло да се случи през пролетта на следващата година, допълни още Глосов.

На 30 септември изтече срокът за годишно потвърждаване на строителните фирми. Преди шест месеца очакванията бяха за отпадане на 1200-1500 фирми от регистъра. Тази прогноза бе потвърдена, макар че бройката на отпадналите фирми тази година е 1100, което дава основание за умерен оптимизъм.

В същото време са регистрирани нови 414 фирми, като към 20 октомври числото на общия брой фирми в регистъра възлиза на 4 072.

За радост мнозинството фирми остават на пазара и продължават да работят. Явно това са фирми, които оцеляват и продължават да се борят, коментира още председателя на най-голямата браншова камара у нас. Регистрирането на нови фирми значи, че се появяват нови участници на пазара.

Както миналата, така и тази година, регистърът се чисти от т.н. конюнктурни фирми, създадени през 2006-2008, с цел строителство на една две или няколко сгради. След свиването на пазара те отпаднаха от него. Големите строителни фирми все още не са отпаднали.

Основната част от строителните фирми разширяват своя обхват на дейност. Те са увеличили своя числен състав, ресурс и възможности.

Очакванията са и тази година да продължава да се понижава обемът на строителната продукция, като тази година спадът се очаква да е над 20% спрямо миналата година.

Фирмите във все по-голяма степен се ориентират към инфраструктурно строителство. Ръст на строителството има в инфраструктурните проекти, следствие на изграждането на магистрала Тракия.

Това ще е тенденцията и в следващите две години. Работи се по Дунав Мост, магистрали Марица и Струма.

През втората половина на тази година се наблюдава известно оживление в сферата на имотния пазар, който все още е слаб и недостатъчен, за да извади сектора от трудното му положение.

Друго направление, по което се очаква оживление в бранша, е изграждане на проекти по европейски програми в селските райони.
Очаква се строителството на завода за отпадъци в София. Сериозни проекти може да има и по енергийни инициативи, като над 15 000 работни места се очакват при строителство на АЕЦ Белене.

Сериозен въпрос бе разплащането на задълженията на държавата към фирмите. С постановление бе взето решение за разплащане на държавата с тези фирми. Процесът тръгна бавно, но в последствие много фирми подадоха документи.

Към 20 октомври са разплатени над 96 млн. лева, подадените заявления са 698, издадените от НАПИ удостоверения са 653, със стойност за над 100 млн. лева. Договорените за издаване цесии са над 500.


БГНЕС

Кризата в строителството остава. 1100 фирми отпаднаха от регистъра

Перспективите са в изграждането на пътища и инфраструктурни обекти

1100 фирми са заличени от Централния професионален регистър на строителите към октомври тази година.

Това съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

По думите му заличените компании не са подали годишното потвърждение в регистъра. Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София.

Продължава процесът на "изчистване" от конюнктурните фирми, създадени през 2006–2008 г. по времето на бума на жилищното строителство, обобщиха от ръководството на камарата.

От бранша не са отпаднали големите строителни компании. Към момента в сектора са заети 142 000 души. За сравнение към края на 2008–2009 г. общият им брой е бил 263 000 души, по данни Камарата на строителите. Оттам коментираха, че отпадат най-вече хората с ниска квалификация.

Светослав Глосов коментира, че браншът не е започнал да излиза от кризата, но изрази надежда положителна тенденция да се усети през пролетта на 2011 г.

Очаква се спадът в обема на строителството тази година да е с 20% спрямо миналата. През 2009 г. спадът беше 68 на сто спрямо 2008 г.
Минимално оживление се наблюдава при жилищното строителство. Ръст има в изграждането на пътища.

От камарата коментираха, че фирмите се преориентират към инфраструктурно строителство, защото очакват приток на европейски средства през следващите години.

Сред перспективните сектори са големите транспортни проекти, инфраструктурата в малките населени места, еко- и енергийните обекти.

Само по проекта за АЕЦ "Белене" се очаква да бъдат разкрити над 15 000 работни места.Imot.bg

Строителният бранш е още в криза

„Строителният бранш все още не е тръгнал да излиза от кризата” е мнението на инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. От Камарата не се наемат да определят срок, в който да започне възстановяването на бранша. „Вероятно това ще стане през пролетта на 2011 г.”, очаква инж. Глосов, който прогнозира тежка зима и обнадеждаваща пролет за строителния сектор.

Процесът на излизане от затруднената икономическа обстановка зависи от това кога ще започне реализирането на големите инфраструктурни проекти. В  момента се работи по изграждането на магистрала „Тракия”, за в бъдеще по „Дунав мост 2” и магистралите „Марица” и „Струма”.

През 2010 г. близо 1100 фирми са прекратили дейността си. Така броят им е намалял с 20% спрямо 2009 г. За сравнение през 2009 г. спрямо 2008 г. количеството на строителните компании е спаднал със 68%. Повечето от тях са били малки софийски фирми, които са създадени с цел изграждане на една-две жилищни кооперации.

От началото на годината са регистрирани 414 нови фирми и така общият брой на строителните компании към днешна дата е 4072. Появата на нови фирми, означава навлизане на нови инвеститори, коментират от Камарата.Пътищата вдигат строителството на крака


Към 20 октомври държавата е изплатила на строителния бизнес над 96 млн. лева за извършени, но неразплатени дейности, съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Предстоящите плащания към бранша чрез Българската банка за развитие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са на стойност 27 млн. лева, от Министерството на труда и социалната политика - 1.2 млн. лева, по програмата "Красива България" и по Социално-инвестиционния фонд - над 464 000 лева, от Министерството на земеделието и храните - над 13 млн. лева.

Глосов съобщи, че последните два-три месеца много фирми не са кандидатствали да получат вземанията си от държавата чрез Българската банка за развитие, защото най-вероятно искат да ги получат в пълен обем, а не както е предвидено - със 7 на сто по-малко. Глосов отбеляза, че нито в този, нито в следващия бюджет на държавата не са предвидени средства за изплащане на стари задължения на държавата към фирмите.

Светослав Глосов съобщи още, че към октомври 1100 фирми са заличени от Централния професионален  регистър на строителите. Фирмите не са подали годишното потвърждение в регистъра.

Новорегистрираните компании са 414. Общият брой на регистрираните строителни фирми е 4072.

Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София.

По данни за края на 2008-2009 г. общият брой на заетите в сектора е бил 263 000 души, а сега са 142 000. Отпадат главно хората с ниска квалификация. Според ръководството на камарата продължава процесът на "изчистване" на регистъра от конюнктурните фирми, създадени през2006-2008 г. по времето на бума на жилищното строителството. Отбранша не са отпаднали големите строителни фирми.

Глосов каза, че браншът не излиза от кризата, но има признаци, че това ще стане през пролетта на следващата година. Повече от 20 на сто ще е спадът на обема на строителството тази година спрямо миналата. През 2009 г. спадът беше 68 на сто спрямо 2008 г. Минимално оживление тази година има при жилищнотостроителство. Ръст на строителството има в изграждането на пътища.

Сред тенденциите в бранша ръководството на камарата открои преминаването на строителните фирми към по-висока категория по отношение на увеличаване на числен състав и дълготрайни активи.
Компаниите се преориентират към инфраструктурно строителство, защото очакват в подобни проекти приток на европейски средства през следващите години.

Очакванията на бранша да 2013 г. са за постъпления на средства главно от европейските фондове. Сред перспективните за строителството сектори през следващите години са големите транспортни проекти, инфраструктурата в малките населени места, еко и енергийните обекти. Само по проекта за АЕЦ "Белене" се очаква да бъдат разкрити над 15 000 работни места.
 

Imoti.net

Строителният бранш разчита на европарите, за да оцелее

В навечерието на професионалния празник на строителя- Димитровден - ръководството на Камарата на строителите в България /КСБ/ - даде пресконференция за състоянието и развитието на бранша. Предлагаме ви някои от акцентите в нея.

Ако не увеличим процента на усвояване на европарите, които за страната ни до 2013 година са около 6 милиарда евро, строителния бранш ще продължи да е в криза, смятат от ръководството на КСБ.Според Иван Бойчев, в момента България усвоява около 7% от полагащите и се пари и има договори за още около 30%.А от цялата сума на еврофинансиране 80% са предназначени за строителни работи. И тази година браншът продължава да се намира в дълбока криза. Фирмите, които са заличени от Професионалния регистър на строителите в България ще са около 1100 при общ брой 4072 към 20 октомври 2010 година. Още за около 100 няма пълни данни дали наистина отпадат.Тече и обратен процес - ново регистрираните фирми в регистъра тази година ще са 414, каза инж. Светослав Глосов,председател на Камарата. Почти 2/3 от отпадналите фирми са от София и са се занимавали с жилищно строителство.Освободените от работа строители от 2008 година до сега са 121 000 души, в момента по данни на КСБ в отрасъла работят 142 000 души. Основните тенденции в строителството според Камарата са няколко: 1.Продължава спада на строителните работи - до края на годината се очаква той да достигне 20% на годишна база при 68% спад през 2009 спрямо 2008 година. 2.Има определено раздвижване при инфраструктурните проекти - вече са определени фирмите, които ще изграждат автомагистрала "Тракия", предстои това да стане и за автомагистралите "Марица" и "Струма".вече се работи и по Дунав мост 2. 3. Сред възможностите за бранша е участието му в строителство на обекти по Програмата за развитие на селските райони и старта на големи енергийни проекти като АЕЦ "Белене".Ако тръгне проектът за втората атомна централа, около 15 000 ще са работните места само за строители. 4.Засега най-тежко преживява кризата жилищното строителство. Инвестициите от частни лица са незначителни, средства за капитално строителство в бюджетите на държавата и общините няма.

в.Банкеръ

Строителните фирми у нас продължават да фалират

Общо 1100 фирми са заличени от Централния професионален регистър на строителите, съобщи на пресконференция председателят на Камарата на строителите у нас Светослав Глосов. Новорегистрираните компании са 414.

Основната причина за намаляващия брой на фирмите е липсата на пари. "Най-често става въпрос за малки до средни компании, които са създадени за построяването на няколко сгради. След това бизнесът им се оказва непечеливш и те са принудени да обявят фалит", обясни Глосов. Големите строителни фирми пък залагат на работата по инфраструктурните проекти, които са финансирани от европейските фондове и при тях кризата се усеща много по-малко, смятат експертите.

 
< Предишна   Следваща >
РЕКЛАМА
Vivacom
ДСК
stroimedia.bg

Услуги
Атестати
Квалификация
Презентации на фирми
Календар
Информация за членове
Решения на У.О. на КСБ
Анализи и прогнози
Информация от FIEC
Енергийна ефективност
Инфо бюлетин на FIEC
www.citybuild.bg