5,8% ръст на строителството за година

Строителната индустрия отбелязва ръст през септември, като той се дължи основно на изграждащите се инфраструктурни обекти, докато при сградите обемите продължават да намаляват. Това показват сезонно изгладените данни на НСИ. На месечна база ръстът на строителната продукция е 2,4%, а на годишна ръстът е още по-голям - 5,8%. Това се дължи на увеличения обем на инженерното строителство, където е отчетен ръст от 16,5% на годишна база, докато при сградното строителство е отчетен спад от 2,1%.
От НСИ отчетоха още, че над две трети от построените нови сгради в периода юли - септември са били предимно къщи (71,4%), следвани от жилищните кооперации (17,3%). Общо броят на въведените в експлоатация нови жилищни сгради през третото тримесечие на годината е 647. Това е със 137 повече (26,9%) спрямо същия период на 2013 г., като жилищата в тях са с 17,9% повече. Преобладават построените жилищни сгради със стоманобетонна конструкция (77%), следвани от тези с тухлена (20,1%), с друга (2,6%) и с панелна (0,3%).
Най-активно остава строителството по морето, където са въведени най-много нови жилища в експлоатация през последните три месеца. В област Варна са въведени 91 сгради с 612 жилища, а в Бургас - 86 сгради с 576 жилища. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в област Стара Загора - 129 сгради с 415 жилища. За сравнение, в София са въведени само 12 сгради с 42 жилища в тях. В областите Кюстендил, Благоевград и Силистра са били построени само по една къща в периода юли - септември, а в Ямболска област - само две нови къщи.
Същевременно от Камарата на строителите в България отчетоха, че над 15% от малките строителни фирми са замразили дейността си през годината. Повече от 90% от регистрираните строителни фирми са намалили своите дейности заради липса на инвестиционни инициативи и банкова задлъжнялост, каза инж. Светослав Глосов, председател на УС на строителната камара. По думите му един от основните проблеми в отрасъла остава вътрешнофирменият дефицит на свободни парични средства.
На годишно събрание на камарата във Велико Търново беше отчетено, че на фирмите изпълнители и подизпълнители на различни обекти са разплатени над 244 млн. лева по ОП "Околна среда" и към 86 млн. лева по ОП "Регионално развитие". Според инж.Глосов сключените договори за деветте месеца на 2014 г. от дружествата, членуващи в камарата, по обявени обществени поръчки са общо 18 474. От тях 83% се изпълняват от малки и средни фирми.
Големите строителни компании изпълняват 13,7% от сключените договори за периода. Общата стойност на сключените договори за деветмесечието възлиза на 2,329 млрд. лв. Договорите по оперативните програми са 572 на стойност 1,4 млрд. лева, а тези с разплащане от бюджета са 1658 за 900 млн. лева. От камарата изразиха безпокойство, че през последните години 44 000 души, заети в сферата на строителството, са останали без работа.

Жилища за над 2 млрд. лв. са купени у нас

От началото на годината в страната са сключени повече от 40 хил. сделки за покупко-продажба на жилища за над 2 млрд. лв., предаде investor.bg, цитирайки Георги Павлов от "Адрес - Недвижими имоти". Според неговите изчисления това е над 10 пъти повече, отколкото при бизнес имотите, което показва, че жилищният сегмент е най-важният елемент от пазара. През 2015 г. със сигурност ще има ново увеличаване на покупко-продажбите и истинско повишение на цените. В края на следващата година те ще бъдат 5-10 на сто по-високи, прогнозира Павлов. По думите му в по-малките градове, където икономическата активност е слаба, поевтиняването ще продължи.

На 15-ти ноември за 19-та поредна година България ще отбележи ...

Дирекция "УССД" - МВР провежда пазарно проучване за възлагане на ...

Форум „Водна инфраструктура“ организиран от Австрийското посолство в ...

От името на фирма Енерконтрол и Унистав – Словакия бихме желали да ...

На вниманието на фирми и предприемачи, създали иновативни технологии ...